Big History

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu
ASPECTES TÈCNICS DE LA CONTAMINACIÓ LUMÍNICA

ASPECTES TÈCNICS DE LA CONTAMINACIÓ LUMÍNICA

28/12/2023


Roger Mira

La contaminació lumínica és un problema transversal, amb múltiples facetes, que provoca una infinitat de danys a primera vista imperceptibles, però que van acumulant-se a llarg termini. Els seus efectes, no sols repercutixen sobre la nostra salut i la de la resta dels éssers vius, sinó que ocasionen trastorns a la circulació de vehicles per les vies públiques, causant accidents de trànsit en provocar situacions d’enlluernament nocturn a causa de fanals mal instal·lats o amb un disseny deficient, panells publicitaris massa brillants al costat de les carreteres o rètols lluminosos de farmàcies que emeten una llum verda excessivament agressiva; quant als túnels, han d’estar més il·luminats durant el dia que a la nit, per a evitar l’enlluernament, però no sempre es té en compte este principi bàsic.

Rètol lluminós d’una farmàcia a València

El trànsit aeri no escapa de patir les conseqüències: els pilots d’aviació es desorienten quan han d’aterrar en aeroports com València, Barcelona o Madrid, envoltats de grans focus de contaminació lumínica, sobretot en dies amb visibilitat reduïda.

La lluita contra la contaminació lumínica és relativament senzilla, es tracta d’il·luminar amb sentit comú i, si ens centrem en l’enllumenat públic, hem d’atindre’ns a 5 principis bàsics:

  • Els fanals que s’empren han de dirigir la llum sempre cap avall, mai cap als costats ni molt menys cap amunt (en el cel no hi ha res a il·luminar i la llum que enviem cap amunt és energia que es perd, però que la paguem de les nostres butxaques).
  • En els nuclis de població s’ha d’instal·lar la quantitat de fanals estrictament necessària i no més: el contrari és una forma de balafiament com qualsevol altra.
  • Estos fanals han d’utilitzar bombetes de la potència justa, rebaixant-se la quantitat de llum que emeten en les hores en les quals els carrers estan poc transitades.
  • Les bombetes han d’emetre llum groguenca o ataronjada, evitant-se coste el que coste els LEDs de color blanc, per la component blavosa que emeten, amb les conseqüències per a la nostra salut que ja hem indicat en altres entrades del blog i perquè la llum blava (freda) es dispersa més per l’aire que la de colors càlids.
  • De la mateixa manera que apaguem la llum de l’interior de les nostres cases quan no fem ús d’ella, hem d’apagar els elements de l’enllumenat exterior que resulten innecessaris a determinades hores de la nit (monuments il·luminats en hores en què no són visitables o rètols lluminosos que seguixen en funcionament en hores en què els carrers estan deserts, per exemple).

Com hem dit, la llum és una forma d’energia i, per tant, la il·luminació irresponsable dels municipis és una doble font d’afecció al medi ambient: en primer lloc, pels efectes que provoca en els éssers vius per rebre llum en hores en què haurien d’estar en plena foscor i també perquè perquè les bombetes produïsquen llum, prèviament, es necessita generar electricitat que alimente a estes bombetes. A la nit, els panells solars no funcionen i el vent sol calmar, provocant un descens de la producció eòlica, per la qual cosa és necessari augmentar el rendiment de les centrals tèrmiques per a cobrir la demanda d’electricitat que es requerix per sobre il·luminar les poblacions, amb els efectes nefastos que comporta l’incrementar les emissions de CO₂, un dels principals gasos causants de l’efecte d’hivernacle, que està provocant un calfament global en el nostre planeta.

València i pobles adjacents vistos des de l’Estació Espacial Internacional, orbitant a 400 Km d’altitud

La sobre il·luminació de pobles i ciutats també provoca un empobriment de les administracions públiques, per haver de pagar un sobrecost en enllumenat que es podria destinar a altres usos que repercutirien directament en la qualitat de vida dels ciutadans: millores en servicis socials, sanitat, cultura, educació, infraestructures, etc. De manera inconscient hem assumit la idea que més il·luminació als carrers és sinònim de més riquesa, però la realitat és tot contrari: només un enllumenat eficient i responsable ens assegura l’equilibri entre seguretat quan transitem els carrers, respecte al medi ambient -i a la nostra salut- i sostenibilitat econòmica per a les administracions públiques que gestionen la il·luminació nocturna.