Big History

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu
BASURALEZA NO GRÀCIES

BASURALEZA NO GRÀCIES

29/11/2023


Ana Mª Pujante Mora

Basuraleza és un nom que ha sorgit de la unió dels termes fem i naturalesa. Va ser encunyat en 2018 pel projecte LIBERA, units contra la basuraleza, creat per l’ONG SEU/BirdLife, en aliança amb Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que promou l’economia circular a través del reciclatge d’envasos.

Alguns exemples de les conseqüències de la presència de basuraleza en els ecosistemes són:

  • Produeix greus afeccions als ecosistemes aquàtics (rius, llacs, aiguamolls, oceans), especialment els plàstics i microplàstics.
  • Pot causar incendis forestals per burilles, envasos de vidre, plàstics inflamables, etc.
  • Contribueix a la pèrdua de diversitat biològica.
  • Fomenta l’aparició d’espècies exòtiques invasores.
Fem acumulat en un canal del Parc Natural de la Marjal del Moro (Sagunt)

Hi ha diverses classes de basuraleza:

  • La visible, és aquella que percebem amb una ràpida ullada, els residus quotidians que hauríem de depositar en un contenidor de reciclatge adequat.
  • La invisible, resultat de la degradació de fem de major grandària, com els microplàstics.
  • L’antiga, la que es produeix per vestigis de productes que es van prohibir en el passat per ser contaminants i que persisteixen en els ecosistemes.
Plàstics, lates, paper,…
Restes de dues neveres en ple bosc prop de Losilla

El projecte LIBERA porta 6 anys investigant el fenomen del fem en la naturalesa i organitzant batudes col·lectives i obertes per a intentar combatre’l. Amb el#MiPuebloSinBasuraleza més de 600 municipis d’Espanya participen en la recollida de residus en els seus espais naturals per a recuperar-los.

Alguns dels municipis que participen en el projecte LIBERA

El projecte ha realitzat més de 3.821 accions amb 68.971 voluntaris que han retirat de la naturalesa més de 490,2 tones de fem. Les burilles, lates de beguda, plàstics, vidre i tapes i taps, constitueixen els residus més freqüents en la naturalesa.

Projecte LIBERA: baròmetre de la basuraleza

El projecte LIBERA ha sol·licitat que basuraleza siga inclosa en el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola. El terme s’ha creat per a definir un greu problema ambiental: basuraleza és “una nova paraula per a nomenar un vell problema“.