Big History

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu
Dia Internacional de la Diversitat Biològica

Dia Internacional de la Diversitat Biològica

22/05/2023


Ana María Pujante Mora

De l’acord a l’acció: reconstruir la biodiversitat” és el tema triat enguany per a celebrar el Dia Internacional de la Diversitat Biològica. Després de la signatura de l’acord de Kummnig-Mont-real al desembre de 2022, la celebració d’aquest Dia Internacional ens recorda la necessitat de detindre i revertir la pèrdua de la naturalesa d’ací a 2050.

La diversitat dels ecosistemes, de les espècies i de la genètica s’entrellacen per a formar la denominada “xarxa de la vida” que garanteix la supervivència i el benestar en el nostre planeta. Qualsevol desequilibri o ingerència en aquesta xarxa comporta a la pèrdua de biodiversitat i a una amenaça real sobre la supervivència i el benestar de tots els éssers vius.

La Llei 42/2007 de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, estableix el règim jurídic bàsic de conservació use sostenible, millora i restauració del patrimoni natural i de la biodiversitat a Espanya.

Per a conéixer el Patrimoni Natural i de la Biodiversitat que tenim al nostre país, s’han elaborat les denominades “Llestes Patró“, llistes controlades, estructurades, normalitzades i consensuades pels experts. En 2017 es van publicar 3 llestes patró:

  • Espècies terrestres (incloses les d’aigua dolça)
  • Espècies marines
  • Hàbitats terrestres presents a Espanya
Nombre d’espècies incloses en la llista patró d’espècies silvestres en el medi marí i terrestre

Per a celebrar aquest Dia Internacional de la Diversitat Biològica us presentem una sèrie d’espècies silvestres que hem fotografiat al llarg dels anys a l’entorn de Aras i Losilla.

Mascle de Actias isabelae

La papallona isabelina, també coneguda com Gaellsia isabelae, va ser descoberta en 1848 en Pegerinos (Àvila) i aquesta considerada com la papallona més bella d’Europa. Actualment, l’espècie no es troba en perill, si bé es tracta d’una espècie vulnerable. Està inclosa en el Conveni de Berna II, en CITES, en la IUCN-V i en la Directiva 92/43/ CEE (Directiva Hàbitats de la Unió Europea).

Cornudet (Otus scops)

El cornudet és una dels rapinyaires nocturns de menor grandària, és una espècie migratòria que ens visita a la primavera i estiu. Les alteracions del seu hàbitat i l’ús de plaguicides suposen les dues principals amenaces per a la conservació de l’espècie. En el Llibre Roig dels Ocells d’Espanya 2021, el cornudet està inclòs en la categoria d’amenaça VU – Vulnerable.

Espantallops (Colutea arborescens)

El espantallops és un arbust gran que arriba als 4 o 5 m d’altura i amb un fruit característic globós de color rosaci, que en assecar-se es converteix en un sonall natural. Espècie considerada d’interés especial a Castella-la Manxa i Múrcia.

Orquídia espill de Venus (Ophrys speculum)

Les orquídies és un grup que ha sigut molt benvolgut per totes les cultures del món, considerades en l’antiguitat com a flors “dignes dels déus”. A la Comunitat Valenciana trobem 69 espècies d’orquídies silvestres. Assenyalar que són el grup de plantes superiors que acumula un major nombre d’espècies amenaçades en el món.

Escurçó (Vipera latastei)

A la Comunitat Valenciana apareix de manera dispersa per zones agrestes o muntanyenques de tot el territori, sent una espècie escassa i difícil de trobar. A causa del seu caràcter verinós, aquesta serp és la més temuda i odiada per l’ésser humà. No obstant això és molt infreqüent que es produïsquen mossegades, donat el caràcter esquiu de l’espècie, sent un tresor del nostre patrimoni natural que hem de respectar i apreciar. 

Ratolí de camp i la seua cria (Apodemus sylvaticus)

El ratolí de camp és un dels mamífers més xicotets, amb un pes màxim de 30 grams. És una espècie protegida, amb una distribució àmplia en l’actualitat, però que veurà disminuïda la seua distribució potencial a conseqüència del canvi climàtic.

Per a poder “reconstruir la biodiversitat” és fonamental conéixer com és la riquesa del nostre entorn, el nombre d’espècies silvestres que ens envolten i com hem de protegir-les. Divulgar i donar a conéixer-les és una de les tasques essencials, que des del Big History, tractarem de realitzar.


Articles relacionats