
Educació i entorn rural
25/01/2023
Susana Llorens Cubel
Els dies 6, 7, 8, 9 i 11 de febrer de 2023 se celebra l’I Congrés sobre Educació i Entorn Rural amb l’objectiu de donar a conéixer els plantejaments més recents relacionats amb l’educació reglada en els territoris rurals i la seua problemàtica específica, però també sobre com es pot generar coneixement i formació des dels territoris rurals a través de múltiples iniciatives innovadores i no reglades. A tal fi, el congrés aborda diversos eixos temàtics, objectius i continguts relacionats amb l’escola rural, entesa aquesta en un ampli sentit. Al llarg de les diferents sessions es parlarà de models de desenvolupament territorial, de processos d’aprenentatge, del paper del docent, de la gestió i direcció de centres, de la creació de xarxes de treball i del paper de la comunitat educativa en l’entorn rural. Aquest esdeveniment se celebra en format híbrid amb participació presencial i en línia en diferents seus de la Comunitat Valenciana: Agres, Aielo de Malferit, Benlloch, Vilafranca. Aras de los Olmos –i, en concret, el centre Big History com a reconeixement al seu plantejament innovador en l’àmbit del rural– té el privilegi de ser la seua seu de clausura.
L’educació en l’entorn rural és essencial per al desenvolupament sostenible i l’equitat social. No sols ajuda a millorar les oportunitats econòmiques i la sostenibilitat ambiental, sinó que també consolida l’apoderament i la valoració de la cultura i patrimoni de les comunitats rurals. Sens dubte, aquest Congrés contribueix a donar visibilitat a aquestes zones rurals, posant de manifest la situació actual i compartint els desafiaments als quals s’enfronten aquestes comunitats. Al mateix temps, es contribueix a crear consciència sobre les seues desigualtats i les necessitats i a mobilitzar a les persones participants perquè, activament, prenguen mesures a fi de millorar la seua situació.
En definitiva, es tracta d’una gran oportunitat per a promoure el desenvolupament de la investigació i la innovació, propiciar el diàleg entre persones expertes i vinculades a l’escola rural, promoure la inclusió educativa, reforçar i repensar nous escenaris educatius donant visibilitat a l’entorn rural i, al temps, crear consciència i espais de diàleg on compartir propostes, experiències, enfocaments d’investigació i estratègies des de les quals es forge no sols una visió valuosa sinó també una actitud compromesa sobre les realitats a les quals s’enfronten les comunitats rurals, especialment des de l’àmbit educatiu. L’I Congrés sobre Educació i Entorn Rural representa una bona oportunitat per a fer sentir la veu dels territoris rurals i per a ajudar a inspirar propostes innovadores en doble àmbit de les escoles rurals i de la formació oberta a la ciutadania des d’aquests territoris.