Big History

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu
El Pasturatge: la vida que no cessa

El Pasturatge: la vida que no cessa

14/12/2022


Jordi Hidalgo

A Aras de los Olmos, a l’interior de la Serranía Valenciana, els “Calceta” són l’única saga familiar que conserva el tradicional ofici de pastor. Ho porten fent, generació rere generació, amb tot el que comporta aquesta forma de viure, d’entendre la vida, de caminar pel món d’avui en dia.

Actualment i amb un ramat d’uns 750 caps, exerceixen com a tals l’oncle Miguel (88 anys), el seu fill Antonio Miguel (61 anys) i tres pastors més (dos germans marroquins que procedeixen de Beni Mellal, Marroc, i un arenyo).

Foto: Jordi Hidalgo

L’ofici de pastor està cada vegada més a prop de la seva fi. L’ equilibri entre humà-ofici-mode de vida-rodalia-natura es truncarà i la batalla per mantenir aquest model de vida sostenible es perdrà. Però, per ara, la passió, l’orgull i l’autosuficiència són presents en el dia a dia d’aquests pastors.

Foto: Jordi Hidalgo

El projecte La Vida que no cessa de Jordi Hidalgo s’inicia a finals del 2018 amb la intenció de documentar a través de la fotografia, en to d’homenatge, el dur ofici de pastor. De forma descriptiva, però també captant l’esperit, l’amor propi i la dignitat latents en aquestes persones, on la vida i la mort, en definitiva, la supervivència, són presents en el seu dia a dia.

La col·lecció de fotografies és la base de l’exposició del mateix nom que, per mor de la col·laboració entre la Fundació El Olmo i la Diputació de València, s’exposa en el Museu Valencià d’Etnologia, l’ETNO, des del 24 d’octubre fins al 6 de gener de 2023.

Foto: Jordi Hidalgo

El pasturatge, davant la ramaderia intensiva, garanteix el benestar animal, genera carn de qualitat contribuint a obtenir una alimentació humana més saludable.

A més, aquesta activitat és essencial per al territori, estimula el creixement de plantes millorant la capacitat de filtració del sòl i el manteniment dels nostres aqüífers. Així mateix, augmenta la diversitat vegetal (control de plagues), estimula la polinització, ajuda a controlar els incendis forestals i els fenòmens erosius, ajudant a potenciar la biodiversitat i a conservar el patrimoni cultural i la identitat territorial.

Foto: Jordi Hidalgo

A l’Espanya actual, amb un interior cada dia més abandonat i despoblat, els valors que aporta el pastorer són impagables: La vida que no cessa.