
Jornada micològica
23/10/2023
Ana María Pujante
El diumenge 15 d’octubre es va celebrar en el centre Big History una jornada micològica dins de les activitats organitzades en la IV Jornades de la Dona Rural d’Aras de los Olmos. Antonio Núñez i Virginia Espinosa, van preparar un «pesebre de fongs» i una «taula de tòfones» i van impartir una interessantíssima xarrada sobre «Els fongs en la Serranía».
Durant la xarrada Virginia va explicar el que és un fong i un bolet:
- Els fongs són organismes mancats de clorofil·la portadors d’espores amb estructures filamentoses i ramificades (HIFES).
- El bolet és el cos fructífer d’un fong, format per uns filaments (HIFES) que formen un conjunt (MICELI), sovint poc visible, però que pot ser molt gran fins i tot quilomètric.
Ens va parlar dels diferents modes de vida dels fongs (sapròfits, paràsits, simbionts), dels caràcters morfològics necessaris per a poder identificar les diferents espècies de bolets, centrant-se en els 6 aspectes imprescindibles per a poder identificar-les:
- Les seues característiques morfològiques:
- Forma
- Tipus de barret
- Tipus de himenio
- Tipus de peu
- Les formes de creixement:
- Rotle de bruixes
- En grups
- Solitàries
- Característiques organolèptiques:
- Olor
- Sabor
- Tacte
- Època de fructificació: quan podem recol·lectar-les
- Els hàbitats en els quals viuen: on apareixen
A continuació, ens va mostrar mes de 25 imatges dels bolets més populars, tant comestibles (rovelló, llanega, para-sol, bolet de card, isard, múrgoles, boletus, etc.) com a verinoses (Amanita phalloides, Cortinarius orellanus, etc.).
Posteriorment va parlar dels diferents tipus d’hàbitats existents en el sistema ibèric i que tipus de bolets podem trobar en cadascun d’ells:
- En pinedes a diferents altituds i amb sòls de tipus calcari o àcid
- En carrascares, rouredes i suredes amb diferents tipus de sòl
- En boscos de ribera
- En prades


Va parlar també de la normativa que hem de conéixer i l’equip bàsic que necessitem, les bones pràctiques i les recomanacions necessàries per a quan isquem a la muntanya a recollir bolets. A més, ens va ensenyar un gran nombre de guies especialitzades perquè les puguem conéixer millor.
La jornada va continuar mostrant el pesebre de bolets als assistents, en el qual es podien observar els diferents hàbitats:


I finalment ens va parlar de les tòfones, explicant els diferents tipus (negra, blanca, italiana, xinesa) i fent-nos fer olor les aromes artificials que s’utilitzen en el mercat per a aromatitzar alguns productes i vendre’ls com trufados.
Una jornada molt interessant, didàctica i molt participativa, en qual el gran nombre d’assistents vam poder conéixer molt millor eixe món tan fascinant dels bolets. Gràcies a Virginia, Toni i a Salomé per organitzar la jornada i esperem que es repetisca l’any vinent.