
Ocells de la Serranía i flora dependent
30/11/2022
Ana María Pujante Mora
El dissabte 19 de novembre es va organitzar en el Big History una jornada sobre la interrelació existent entre les plantes i els ocells, a la qual van assistir més de 40 persones. Els ponents van ser Emilio Laguna (botànic) i Pedro Del Baño (ornitòleg).
Plantes que depenen dels ocells
Emilio Laguna, va centrar la seua conferència en la relació de benefici mutu que s’estableix entre les plantes i els ocells. Les primeres s’alimenten dels fruits i llavors i les segones són disseminades pel que colonitzen nous territoris.

L’estratègia més efectiva per a la disseminació de plantes es coneix com zoocoria, sent els ocells el grup animal que més contribueix a aquesta (ornitocoria). L’estructura dels fruits (i llavors) està íntimament relacionada amb la seua manera de disseminació:
- Endozoocoria, quan són ingerits pels animals i després expulsades amb les dejeccions. El pas de les llavors elimina les parts dures afavorint la seua germinació.
- Epizoocoria, quan les llavors es fixen en la superfície de l’animal, mitjançant dispositius fixadors (ganxos) o substàncies viscoses o enganxoses.
En la endozoocoria els fruits/llavors posseeixen mitjans d’atracció per als ocells:
- Substàncies alimentoses com a hidrats de carboni, prótids, olis i grasses, àcids orgànics, vitamines i sals minerals.
- Dispositius de reclam (colors i olors).
En el cas de llavors de plantes aquàtiques la dispersió es produeix en mesclar-se amb el fang i adherir-se d’aqueixa manera a les potes i plomatge dels ocells aquàtics i palustres.
Ocells de la Serranía
Pedro Del Baño va iniciar la seua conferència amb una introducció a l’Ornitologia, branca de la Zoologia que s’encarrega de l’estudi dels ocells. Va comentar la necessitat de tindre un bon material òptic (prismàtics, cambres, objectius) i unes bones guies de camp. A més, va ressaltar les dues condicions imprescindibles per a observar ocells: paciència i perseverança.
A continuació, va mostrar imatges dels principals ocells de la Serranía distingint:
- Ocells residents: presents tot l’any i amb poblacions nidificants.
- Ocells hivernants: presents durant el període hivernal i part del primaveral i tardorenc.
- Ocells migrants: generalment són els ocells que es desplacen a la primavera i nidifiquen, per a tornar al final de l’estiu als seus llocs d’origen.
- Ocells de pas: no nidifiquen.
Taller d’anellament
La jornada d’anellament va començar amb la col·locació de 4 xarxes per part dels experts Pedro del Baño i Guille Gallego.
L’anellament científic consisteix a individualitzar a cada ocell mitjançant la col·locació d’una anella metàl·lica en una pota que conté una inscripció única. És important ressenyar que per a realitzar l’anellament d’ocells es requereix una formació molt específica i cal superar un examen per a obtindre el Certificat d’Aptitud per a l’Anellament d’Ocells Silvestres. També és necessari obtindre els permisos per a dur a terme l’anellament.
La captura i maneig dels ocells és molt delicat i ha de realitzar-se amb summa cura, com ens mostren les següents imatges:
Al llarg de la jornada, en la qual van assistir més de 35 persones, es van anellar cinc senyoretes (Aegithalos caudatus) , un ferreret (Lophophanes cristatus), un raspinell (Certhia brachydactyla) i un gafarró (Serinus serinus).


A més dels exemplars que es van anellar es van poder observar també un gran nombre d’ocells: gavatxet (Spinus spinus), verderonet (Carduelis citrinella), pinsà vulgar (Fringilla coelebs), totestiu (Parus major), primavera (Parus ater), petronila o cotoliu (Lullula arborea), merla (Turdus merula), tordanxa o griva (Turdus viscivorus), esparver (Accipiter nisus), milà (Milvus milvus), arpellat (Buteo buteo) i voltor (Gyps falvus).
Les dues jornades van ser un èxit, tant adults com xiquets vam tindre l’oportunitat de formar-nos en àrees tan interessants com la botànica i l’ornitologia. Conferenciants i participants intercanviem coneixements i experiències sobre la riquesa i biodiversitat de l’entorn que ens envolta. Un entorn que tots hem de valorar i conservar.