Big History

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu

EL CENTRO

Les raons del nom Big History

1.- La força de l’expressió Big History, utilitzada per distingir el nostre Centre de divulgació científica i mediambiental, rau en que en un petit espai –el municipi d’Aras de los Olmos– tenim una gran història que contar, des dels orígens de l’Univers fins a l’actualitat, quan enfrontem, amb sentit i de forma sostenible, els grans reptes del futur.

2.- Big History és un concepte fixat en l’àmbit acadèmic anglosaxó i que ha estat adoptat de forma universal. Big History és la forma d’explicar des de la ciència el sentit de l’ésser humà; d’explicar la nostra relació amb el cosmos, amb la realitat que ens envolta, i fer-ho des d’una mirada interdisciplinària; d’entendre’ns millor a partir del coneixement de l’evolució de l’univers del qual formem part, d’aquesta gran història que va des del big bang fins a l’actualitat; un coneixement que ens ha de permetre projectar-nos cap al futur de la millor forma possible.

3.- En valencià, de fet, la traducció “gran història” no funciona igual que en anglès, perd força expressiva, raó per la qual tota la bibliografia sobre el tema escrita en el nostre idioma utilitza l’expressió “Big History”. N’hi ha prou de teclejar a Google per comprovar-ho i, també, per constatar com aquest mateix concepte preocupa persones a l’avantguarda del coneixement i el desenvolupament: des de diferents acadèmics de Universitats europees i d’altres continents fins a figures de l’alçada de Bill Gates o David Christian: Big History Project).

4.- És impossible trobar una altra expressió que abaste conceptualment tot el contingut del que podem i pretenem expressar al Centre Big History: els ensenyaments de l’astronomia, la geologia, la botànica, la zoologia, la paleontologia, l’arqueologia, la història, l’antropologia, les enginyeries, les ciències socials, les ciències de la comunicació, la digitalització, les cures, etc.; en definitiva, totes les disciplines de coneixement que hi ha darrere d’una gran història com la que podem y hem de contar.

5.- L’anglès, quant a llengua universal, forma part de la nostra pròpia quotidianitat (futbol, running, e-mail, programari, maquinari, ok!, hobby, spoiler, show i mil termes més) i usar-lo en el nostre cas per distingir el Centre ens permet connectar el territori de la ruralitat –al qual pertanyem– amb un món interconnectat i globalitzat,  incidint de pas en altres conceptes clau del projecte Big History –la governança democràtica, el govern obert, el govern en xarxa– i, per damunt de tot, destacant la potencialitat del nostre petit gran poble per estar a l’avantguarda de les innovacions a nivell mundial (el projecte de les energies renovables és el millor exemple, i no és l’únic, que també des de la ruralitat podem liderar aquests processos).

6.- El públic objectiu al qual especialment ens dirigim és el de les nenes i dels infants i, també, el dels joves que cursen l’ensenyament primari, la secundària i la universitària, les noves generacions que han de governar el futur. Per a ells, Big History és una expressió que no cal explicar i, a més, representa també un incentiu a l’aprenentatge de l’anglès que tanta falta fa al nostre país. Avui dia, la ciència, volem o no, s’escriu, sobretot, en anglès.

7.- Des del punt de vista de la comunicació, Big History és un nom que no deixa indiferent: en primer lloc, sorprèn “en” i “des de” el primer moment; en segon lloc, expressa tot el que pretenem dir; en tercer lloc, marca el nostre element diferencial en relació a altres iniciatives pedagògiques i divulgadores; en quart lloc, es queda amb facilitat en la memòria de les persones; i, en cinquè lloc i el que és millor, la seua idea força pot ser comunicada també amb facilitat. És la força del relat i nosaltres tenim el millor relat: Aras de los Olmos té una gran història que contar. És en aquest sentit en què Big History, des de la perspectiva de la comunicació, té sens dubte un impacte molt superior a qualsevol altra alternativa.

8.- I, per què no, a Aras de los Olmos tot és gran, molt gran: el cel i el firmament amb les seues estrelles, el dinosaure –el nostre Losillasaurus–, les muntanyes i la seua impressionant massa forestal, la riquesa de la seua flora, la seua variada fauna, el seu patrimoni històric i cultural, la seua gent, el seu futur, … El que els visitants van a veure i experimentar, si venen a Aras de los Olmos, els va a sorprendre, va a superar les seues expectatives i els va a atrapar amb la seua història, la nostra particular gran història.