Big History

+1-888-123-1234 info@company.com

Menu
VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés 2022 en Aras de los Olmos

VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés 2022 en Aras de los Olmos

08/12/2022


David García Viché

Dissabte passat 26 de novembre es va celebrar en l’edifici Big History d’Aras de los Olmos el VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés, organitzat per la Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM). L’activitat es va dur a terme d’acord amb la intenció del centre de divulgar i formar des d’una mirada científica i mediambiental per al desenvolupament sostenible de les nostres societats.

El festival va constar de dues parts. En primer lloc, es va dur a terme la projecció de tres documentals centrats en diferents problemàtiques, tant mediambientals com socials, per a més tard realitzar una posada en comú amb els assistents en la qual pogueren exposar les seues impressions i diferents punts de vista.


El primer documental a projectar-se va ser La pell en la terra, dirigit per Guille Porcar i Raul Lorite, en el qual Vicent Martí, un agricultor de l’Horta d’Alboraia amb quasi 40 anys d’experiència, ens mostra la situació actual del camp i les seues principals fortaleses. En ell s’exposa l’amenaça que representa el monopoli de les grans empreses, en contraposició amb els avantatges dels xicotets comerços, i la importància de la saó, que determina la temporada òptima per a sembrar.

La pell en la terra ha sigut guardonat com el Millor Documental del VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés.

A continuació, es va visualitzar Mesa per a 3, una pel·lícula documental que compta amb la presència de grans actors espanyols de la talla de Nacho Guerreros o Alexandra Masangkay. L’obra gira entorn de la problemàtica de la superpoblació i el conseqüent desastre alimentari, exposat d’una forma molt suggeridora a partir d’una frustrada reserva per a sopar.

Finalment, es va projectar El silenci en les flors, dirigit per Julio Mas Alcaraz, que ens mostra una realitat distòpica en la qual l’acció de l’ésser humà té efectes irreversibles en l’ecosistema. El colpidor del documental és la seua versemblança i l’actitud dels personatges davant tal situació.

En el debat posterior es van tractar temes tan rellevants com el consum responsable, amb la seua conseqüent reducció, i la importància del comerç de proximitat, no sols per als nostres pobles, sinó també per reduir els efectes indeseables del canvi climàtic provocats per els llargs transports de mercaderies. En el transcurs d’intervencions van ser palpables idees com la necessitat de ser solidaris i l’aprofitament dels recursos que estan més pròxims i a la nostra disposició.